Selfjord, kveldstemmning

Fin kveldstemmning i Selfjorden.

Klikk på bilde for å få full størrelse

Vist 557 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Idyllisk

Ja her ser vi Tverrfjellodden,og der ligger “roparsteinen” som du sikkert har hørt sagnet om?

Flakstad og Moskenes Bygdebok

GNR. 18 Selfjord.
/sælfjóren/

Gamle skrivemåter:

Selfiord 1667 (da underbruk under Kirkefjorden), 1723 (da øde) og 1801
Selfjord 1865 og 1900.

Navnets opphav

Gården ligger lengst inne i en fjord, og som navnet tilsier ble det tidligere drevet med selfangst her. Forstavelsen kommer av det gammelnorske ordet sela som er genitiv flertall av selr, på gammelnorsk skulle derfor gården ha hett Selafirðir.

Til denne gården fins det et sang om ”Selfjord-roparen”:

Mens det ennå ble drevet selfangst i Selfjorden, var det en tid noen samer som drev fangst der inne. To karer ble uenige, og en slåsskamp var ikke til å unngå. Utfallet ble dramatisk, det endte nemlig med at den ene slo den andre i hjel. Redselen for hva som kunne skje hvis dette ble kjent førte til at han valgte å begrave kameraten i ura under Tverrfjellet. I lang, lang tid etter hørte folk rop fra ura, særlig når det var mye vind. Mange påstod at når været var veldig stygt, kunne ropa høres helt til Ramberg. Disse ropa var virkelig uhyggelige, og bygdefolket sendte bud på presten slik at han kunne komme innover og mane til ro. Presten kom, leste og bad, men lite hjalp det samen under Tverrfjellet. Straks det ble uvær, skrek han og bar seg som aldri før. Gjennom tidenes løp er det etter hvert blitt stille i Selfjorden. Men hvem vet, kanskje når nordvesten blåser som verst, så ynker samen seg den dag i dag?

Ja det var i mørke høstkvelder og helst når været var litt rusket med snøsklette som drev ut fjorden.Det sies også at "kjerringan"i Selfjorden spant ekstra hardt på rokkene sine for å overdøve de fæle skrikene.Jeg har selv vært der inne i det forannevnte vær, og hørt de fæle skrikene,og jeg kan hilse å si at det var uhyggelig,at blodet fryser i årene er et helt aktuelt ordtak!!Jeg har i ettertid løst mysteriet,men jeg tror sagnet skal få leve videre.

Flott bilde og svært fascinerende historie, jeg har stor sans for slike! Alt finner sin naturlige forklaring, flott at man da lar sagnet leve videre!

Selfjord (51 bilder)

 

Flakstad (86 bilder)

 

Bildesamlingen (7828 bilder)

 
Annonse

Nye bilder