Veien mellom Svolvær og Kabelvåg

I 1863 bevilget Vågan de første pengene til prosjektet. Arbeidet ble ikke avsluttet før 1868.
Veien mellom Osan og Kabelvåg målte 3,8km og hadde en kjørebredde på 4-6 alen
(ca 2,50 – 3,80 m). De offentlige investeringene var så langt 12 000 kr. Posten utenfra kunne nå fraktes via båt fra Skjæret i Svolvær til Osan. Derfra ble den brakt videre til Kabelvåg til fots.
Dette postkortmotivet fra A/S Abels Kunstforlag er nytt for meg (krøllete og i noe dårlig stand)
men vi er i Tjeldbergvika og ser toppen av Tjeldbergtinden rett fram.
(Kilde tekst: Lofotbilder 1)

Vist 400 ganger. Følges av 6 personer.

Kommentarer

Veldig annerledes “Kabelvaag”-kort dette! Ville bare pirke litt: Vi ser IKKE Tjeldbergtinden rett frem ved Åvika (der det nå er et lite boligfelt og der stedsnavnskiltet til tettstedet Kabelvåg står), men vi er innerst i Tjeldbergvika (der det bare er steinrøys og et oppdrettsanlegg i vika nedenfor). Vi er midtveis mellom Svolvær og Kabelvåg langs nåværende E10. Rett før den gamle “S’en” (hårnålssving) over til nettopp Åvika. Den enorme overhengende fjellblokka til høyre for veien, den var nok allerede forlengst sprengt vekk i vår tid.

Oi….ser det nå at jeg skrev Åvika når jeg mente Tjeldbergvika, selvfølgelig en bom – nå retta opp,
og takk Erik – det er ikke noe pirk, det er en stor bom! ;)

Var det ikke på den store steinen til høyre at det var avtrykk av “Djevelen”? Sto det ei kirkebøsse der?

Jeg kjenner ikke til det, bare til djevelens klør på Trollsteinen ved Vågan kirke, den flate storsteinen med normannisk kors som kan ha vært utendørsalter før den første kirken rundt 1100. Sagnet sier at Hainn Tykje var så provosert av oppføringen av kirke, at han kylte avgårde akkurat denne kampesteinen, men akkurat ikke traff. Men på bildet over er vi jo på sydsiden av Tjeldbergtinden. Det kan ha vært flere fantasifulle sagn her. Tone?

Det er riktig at Tjeldbergtinden var involvert i det ene sagnet, men steinen ligger parkert et godt stykke unna i dag (siden istiden, tenker jeg). Det finnes to sagn om Trollsteinen, om beliggenheten og merkene.

Det ene sagnet handler om et troll som bodde på Tjeldbergtinden og var så arg på kirka som ble bygd og menneskene som fikk den bygd, at han tok en stor stein og heiv mot kirka. Men han bommet på kirka og steinen landet på andre siden av Kirkvågen. Men ennå kan vi se tre merker etter fingrene hans i steinen.

Det andre sagnet er at kirketjeneren fant “Svarteboka” og påkalte Djevelen. Kirketjeneren ba han om å lage ei grøft hvor han skulle legge ned et tau. Men Djevelen lagde grøfta rett mot kirka, og kom nærmere og nærmere kirka. Kirketjeneren hentet da presten så presten kunne sende Djevelen ned igjen dit han kom fra. Dette ville ikke Djevelen, så han greip tak i Trollsteinen, men han glapp den og for tilbake dit han kom fra. Allikevel satte han igjen et minne: Noen saftige merker i steinen.
(Kilde sagn: Håkon Brun)

Trollsteinen der den lå i 1935, ikke så langt unna dagens plassering

(Tones bildetekst “ikke så langt unna dagens plassering” betyr at ikke bare Istiden, Troll, Hainn Tykje og Svarteboken har vært inne i lokaliseringen. Også Statens vegvesen har vært litt inne i bildet her…)

Selvfølgelig, det vesenet må også nevnes ;) På bildet fra 1935 ligger den på sin opprinnelige plass, veien var anlagt på begge sider av steinen for ikke å flytte på den. En periode lå den ved veien opp til kirka, og rundt 1980-tallet ble den flytta der den ligger nå.

Akvarell av prestedattera Kierstine Colban i 1809. Vi ser trollsteinen til høyre i bildet som dessverre ikke gjengir korset hun har malt inn.

Eg lura korr du ser Trojllstein’ på det hærre bilde’, Tone :-)? Tell høyre? Førr ka :-)?

Det ser ut som Stine har tegnet inn et 20-talls Trollsteinkandidater rundt omkring i 1809-terrenget. Men ut fra at originalplasseringen rett vest for Kjerkvågen og rett syd/sydvest for prestegården må det være den store steinen som er tegnet rett til venstre for det hvite huset ut mot Finneset som ser ut som det har parabolantenne på taket (OBS, til Trond: det står “ser ut som”)

Stemmer det, Erik ;) bortsett fra parabolen din ;))

OK då, – mæn godt gjort, og sett, – må eg sei :-))!

Glemte å kommentere det virkelig spennende med disse bildene til Stine Colban for 200 år siden. Det er flere slike bilder, i flere retninger fra Tjeldbergtind, som i detalj viser Vågan/Kabelvåg sett ovenfra før fotografiets tidsalder. Bildene har stor detaljrikdom, så selv om retninger og avstander kan være noe vridd, har jeg stor tro på gjengivelsen av antall hus hun har sett. Sjekk f.×. ut den store seilskuta vi ser mastene på inne i Kabelvågpollen. Og så er det en veldig søt detalj her. Stine så det de fleste Tjeldbergtindturfolk i dag ikke får med seg i farten. Jordkrumningen…. Stine at hun bodde på en kjempediger kule.

Gravde litt i Lofotbilder 1. Kierstine Colban (1791-1863) var datter av Erik Colban, prest i Vågan og prost i Lofoten 1799-1826. Bildet over er altså tegnet/malt mens Kierstine var 18. Dette er de eldste kjente bilder av Kabelvåg. Andre bilder viser hele Kabelvåg med en fryktinngytende Vågakallen bak (også på en krum kule…), mens et annet bilde viser handelsstedet Finneset mens det var på høyden. Hun giftet seg i 1817 med sorenskriver Johannes Aas i Tromsø og malte også her – svært tidlige bilder av en ung Tromsø by. Da Aas døde i 1822, flyttet hun til Trondheim, kjempet for barnehjemsbarn og skrev dikt. Hun var kanskje den første som prøvde å skrive dikt på nord-norsk som skriftspråk. Henrik Wergeland skrev et bursdagsdikt til henne i 1840.

En ting til. På den store tosiders gjengivelsen av kirkestedet Vågan i Lofotbilder I ser vi det hvite huset på bildet øverst med steinen til venstre i mangedobbel størrelse. Kierstine har tegnet et stort kors på den. Håper Trond ble fornøyd nå… (jeg fornemmet en viss skepsis fortsatt, rett foran her)

Flott orientering Erik ! Måtte jo bare finne fram Lofotbilder I og der er det jo en kjempefin gjengivelse av denne akvarellen (med korset på steinen Trond !) – og de to andre akvarellene over 2 sider hver er jo minst like flotte!!!

Nydelige akvareller dette! Har vært så heldig å fått granska de originale som er oppbevart på Lofotmuseet, men som sagt er Erik S bedre på himmelretninger…. ;)

En sujnd skepsis vijl eg sei, – ut’n å avskriv ei plausibel førklaring. Her syjns eg dokk ha’ stijlla majnnstærkt opp med overdådi’ dokumentasjon! Sæl’følgeli’ har eg stor tellit tell både dokker, og tell dokumentasjon’ med det store ujnderlage’ dokk sett på:-)! Tus’n takk ska’ dokk ha :-)!

Bildesamlingen (7828 bilder)

 
Annonse

Nye bilder