Ukjent båt

Min onkel tok dette bildet, antagelig i Ballstad-området i løpet av krigsårene. Nå lurer jeg på hva slags båt dette kan være….!!

Vist 472 ganger. Følges av 7 personer.

Kommentarer

Har ikke sett noe sånt før, og dette var over en halv generasjon før jeg var påtenkt. Men jeg kan jo spekulere litt. Jeg synes skroget ser ut som en større fiskeskøyte, som så er malt og rigget for militært bruk. Det står et lettere skyts foran med rekkverk rundt, sannsynligvis er rundtskytende mitraljøse eller en liten maskinkanon (størrelse 20 mm f.×.). Det er også et tilsvarende rekkverk ved brua, men jeg ser ikke noe luftvernskyts e.l. der oppe. Vi ser to mannskaper som synes å ha på seg en mørk arbeidsuniform. Det henger noe rart på hekken bak. Skøyta har ikke nummerering, hvilket militære fartøyer normalt har. Hvis dette er under krigen og ved Ballstad, bør vel dette være i tysk tjeneste. En beslaglagt norsk båt ombygd til patruljebåt kanskje?

Glemte å si at vi ikke ser detaljene på skytset foran, fordi det henger en presenning over.

Spygattene er godt synlige , men markering på skroget mangler. Sikkert en vaktbåt for tysk marine. Skal sjekke en bok …
Tror de har kullfyrte bysseovn ,det ryker av røret..

Flotte kommentarer, folkens. Som jeg skrev så er to ting sikkert; bildene lå sammen med en del filmer som er tatt i krigsårene – og min onkel beveget seg aldri hjemmefra i disse årene. Det lille vi ser av landskapet er vanskelig å stedfeste, men at det er her i området i sted, er nokså sikkert. Blant alle de gamle bildene han har, er det ingen som er tatt “andre steder” enn herfra Ballstad i denne perioden. Et militært fartøy er det uten tvil, og att båten er ombygd til militært bruk, kan godt stemme. Sjelden farkost i alle fall!

Det er antagelig en minesveiper. Skroget minner mye om “Svolværing”, en tidligere hvalskute fra Vågan. Den var opprinnelig minesveiper, bygget i 1944 og ble ombygget til fiskebåt/hvalfanger, mener det var Arnold Dahl som eide den.

(minesveipere hadde ofte treskrog for ikke å utløse magnetiske miner)

Fant ei tysk side hvor det ble snakka om " KFK (Kriegsfischkutter) als Yachten "
Her sto det litt om “Svolværing”, på tysk ;)

RAMSTAD
gebaut 1944 in Schweden,
geliefert 06.1954 an Kåre E. Hermansen, M/S “SJØGÅRD” ( N-295-ME , Meløy )
später “SVOLVÆRING”
umgebaut 1972 und 1984
dann am Touristenanleger von Tranøy an Land mit Kennung N-648-V. Spitzgatter!:

Her er et bilde av en ombygget såkalt KFK , samme skroget !

Interessant, herr Fossaa!

Etter Terje Fossaas innlegg fant jeg denne i Tyskland!

Denne skal være 24 m lang, 6,4 m bred og 2,75 m dyp. 110 t med en maskin på 220 Hk og med 9 kn fart,
beregnet for 18 manns besetning.
Tidligere German wartime fishing cutter KFK 561 layed up in Wilhelmshaven, Germany in building state as coast guard boat.

Båtene hadde trehud på stålspant ! Spesiell måte å bygge på.
“Sjøgård” var 75,2 fot lang 20,7 bred og 8,6 dypgående ,og hadde en to sylinderet 100Hk Union i 1954 da den ble kjøpt av Hermannsen ,
han kjøpte den av Andreassen ,Vassdalsvik i Meløy.
Men , i merkeregisteret står også at den ble bygd i 1949 ????

Hva var en “Krigsfiskekutter” (KFK)? Var det en slags tysk fiskebåt? Nei, gikk inn på tysk wikipedia og fant følgende. Oversetter her introduksjonsavsnittet:

Krigsfiskekutter (forkortet KFK) var små hjelpekrigsskip i andre verdenskrig. De ble ble satt inn i forpost- og sikkerhetstjeneste langs kystene, i u-båtjaktflotiljer og i etterkrigstiden også i minerydding og fiskerier.

Denne typen båter ble masseprodusert under 2. verdenskrig, fra 1942, men ble også produsert etter krigen, frem til begynnelsen av 50-tallet. De ble også brukt som kystvaktfartøyer. En del land tok slike båter som krigsbytte fra tyskerne, bl.a. Norge som tok 9. I linken er det nederst en link i linken til en liste over alle slike KFK-fartøyer.

Og så var fotografiet til Terje der inne…

;) Men jeg fant det på en engelskspråklig hjemmeside som eieren av båten har ;)

Unnskyld, jeg mente og tenkte på Terje K.! Flere som heter det samme på samme sone i samme debatt og deltar med hver sine bilder av det samme er ikke lett…

Husker disse båtene i fra krigens dager,Vi kalte disse for kanonbåter.Disse fartøyene var også utstyrt med peile/ lytteutstyr. Disse båtene egnet seg særdeles i trange havner / farvann. Husker vi unger måtte ikke snakke nedsettende om tyskerne da vi var redde for at dem kunne høre hva vi sa.Disse båtene gikk fra havn til havn i hele Lofoten på søk etter fientlige senderutstyr og båter.

Annonse

Nye bilder